TAKARÍTÁS AZ ERDŐBEN
2021.10.18.Ma van a TÉSZTA világnapja.
2021.11.16.Már egy jó ideje itt állok lesben, hogy megmutassam nektek az idei első vendégiem megérkeztek (a Tulipánkuckó udvarán) az újonnan elkészült madáretetőkbe, most éppen csipegetnek. Hiszen ki ne szeretné – télen, mikor kipillant a meleg szobából a zord hidegbe vagy a hó borította vakító fehér kertjébe – látni, repkedni a szebbnél szebb madarakat a háza körül.
Ezzel én is igy vagyok, de mindezek mellett, fontosnak tartom az önfenntartó, a vegyszermentes gazdálkodást, ezért még télen sem feledkezem meg az élelmet kereső, repkedő, tollas barátainkról. A csodálatos énekük, a színes tollazatuk mellett fontosnak tartom azt a munkát, amit ők tesznek a kertemben, ugyanis a kártékony bogarak, rovarok fogyasztásával mindig meghálálják a sok odafigyelést és a télen elfogyasztott eleséget, amit az ember kihelyez nekik.
Úgyhogy felkészülve a hideg télre már el is készítettem eleségüket, a házilag kotyvasztott madáreledelt. Persze a kertben több helyre ki is helyeztem a magam által összebarkácsolt madáretetőkbe. Jó pár évvel ezelőtt hosszabb utána olvasás után megtanultam, hogy mik azok az madáreledelek, amikre szükségük van a kis jószágoknak, amivel nem ártok nekik. Így az akkori tudást kiegészítve egy kis ötlettel megspékelve, kreatívkodtam egy kicsit, amit nektek is ajánlok. Sőt, – ha lehet ilyet kérni – Ti is szánjatok rá egy kis időt, és a gondosan összevállogatott eledelt a madáretőkbe tegyétek ki még a tél beállta előtt. A fillérekből előállított madáreledel elkészítése a következő:
A marhafaggyút (ha szépen kérem a hentes ajándékba adja) apróra felkockázom, majd lassú tűzön elkezdem főzni, addig főzöm , amíg jó apró tepertő lesz belőle. A kisült zsírba belekeverem a magvakat úgy, hogy a zsír ellepje. Utána szilikon formába vagy apró edényekbe öntöm. Mindegyik közepébe belenyomkodok egy madzagot, amivel rögzíteni tudom majd a madáretetőn. Hideg kamrában, vagy pincében akár tél végéig is tárolható.