Összegyűjtöttem Nektek! Vigyétek, egyétek, az általam már kipróbált és bevált recepteket, ahogy én készítem a Tulipánkuckóban.
BODZASZÖRP
hozzávalók: 25-30 db bodzavirág 6 liter víz 4 kg kristálycukor 4-5 db bio citrom (ha nincs bio citrom, akkor hámozzuk meg a citromot, mielőtt felszeleteljük) 4 dkg citromsav
Egy nagy fazékban 5 liter vízzel a 3 és 1/2 kilogramm cukrot felforralom, majd a maradék 50 dekagramm cukorból karamellt készítek, miután a karamell elkészült hozzáöntök 1 liter vizet, de nagyon lassan, óvatosan, mert ha kifröccsen komoly égési sérülést okozhat. Ezt a szirupot kevergetve addig forralom, amíg teljesen fel nem olvad a cukor és ezután hozzá öntöm a már előzőleg felforralt cukrosvizet. Majd pár perc forralás után félre teszem hűlni a fazekat. Amikor teljesen kihűlt, akkor beleteszem a bodzavirágot és a karikára felvágott citromot.
Lefedve, naponta többször megkeverem és egy napig áztatom benne a virágot. Nagyjából egy nap eltelte után leszűröm, s újból felforralom és ezután (melegen) üvegekbe töltöm, és pár nap alatt hagyom kihűlni a dunsztba, amit akkora már előkészítettem.
AKÁCSZÖRP
hozzávalók: 25-30 dkg fehér akácvirág 1,5 kg kristálycukor 1,5 liter víz 4 db citrom
A cukor harmadából, fél kilogramm kristálycukorból karamellt készítek, ezt követően felöntöm a vízzel, de óvatosan, mert kicsapódhat. Utána hozzáadom a maradék (1kg) kristálycukrot is és felforralom. Ezután kb. 30 fokosra lehűtöm, s bele teszem az akácvirágot és a felkarikázott citromot. Egy nagy fazékba öntöm és egy napig hagyom állni, de Időnként azért ránézek és megkeverem. Kóstolás után leszűröm (a virágokat és a citromot jól kinyomkodom és, ha szükséges citromsavval savanyítom), újra forralom és tisztára mosott üvegekbe töltöm, amit lezárok és a száraz dunsztban kihűtöm. Amennyiben nem fogy el rögtön, akkor száraz, hűvös, fénytől védett helyen tárolom.
Ebből a mennyiségből kb. 2 és fél liter akácszörp készíthető, aminek íze és illata is imádni való. A hígítási aránya izlés szerinti, de nálunk az 1:4 vagy az 1:5 arány vált be.
Nagyon fontos! Az akác kérge mérgező, csak a virága fogyasztható, így alaposan fejtsük le a virágot a száráról.
SZILVALEKVÁROS BUKTA
FINOM ALMÁS LEPÉNY
hozzávalók: 35 dkg finomliszt 15 dkg kristálycukor 2 tojássárgája 15 dkg margarin fél csomag sütőpor néhány evőkanál tejföl a töltelékhez: 1 kg alma cukor és fahéj ízlés szerint
A hozzávalókból tésztát gyúrok, majd két részre választom. Először az egyiket tepsi nagyságúra nyújtom. Az almát lereszelem, amit fahéjjal és cukorral ízesítek, megpárolom és a már kihült tölteléket a tésztára terítem. A tészta másik felét szintén kinyújtom ugyancsak a tepsi méretére és ráborítom a töltelékre. Felvert tojással megkenem a tetejét és sűrűn megszurkálom villával.
Előmelegített sütőben, 180 fokon aranybarnára sütöm.
MEGGYES PISKÓTA
hozzávalók: 30 dkg finomliszt 30 dkg kristálycukor 3db egész tojás 2,5 dl tejföl 1 csomag sütőpor 7 dl üveg házi magozott meggy csipet só
A lisztet, kristálycukrot , sütőport ,tojásokat és a tejfölt a robotgép üstjébe tesszük és kidolgozzuk a masszát. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, rátesszük a lecsurgatott meggyet és a tetejét megszórjuk az aprított dióval. 180 fokos sütőben tűpróbáig sütöm.
ARANYGALUSKA
hozzávalók: 50 dkg finomliszt 5 dkg kristálycukor 2 db tojássárgája 3 dl tej 6 dkg margarin 2dkg élesztő csipet só 15 dkg darált dió 10 dkg kristálycukor
Az élesztőt a tejjel és a cukorral felfuttatom, majd a robotgépbe teszem a lisztet, a tojássárgáját, a cukrot, a sót utána a felfuttatott élesztőt és végül az olvasztott vajat bele csurgatom a tésztába. Kb. egy órát kelesztem, amíg duplájára nem kel a tészta. Vajba mártott evőkanállal, szaggatom ki a tésztát és beleforgatom a cukrozott darált dióba. Sűrűn tepsibe egymás mellé helyezem a galuskákat, és a tetejét megszórom a maradék cukros dióval.
Előmelegített sütőben, 180 fokon aranybarnára sütöm. Vanília sodóval tálalom.
SÓSKIFLI
hozzávalók: 1 kg finomliszt 6 dkg kristálycukor 5 dkg margarin 5 dkg élesztő 5,5 dl tej 2 tojás sárgája 3 tk só
Az élesztőből liszttel, a langyos tejjel kis cukorral kovászt készítek, majd az összes hozzávalót megdagasztom. 8 egyforma cipóra osztom a tésztát és egy órát pihentetem. A cipókat egyenként kerekre kinyújtom, olajjal megkenem, 8 felé vágom a lapokat. A szélesebb felénél kezdve feltekerem, sütőpapírral bélelt sütőlemezre rakom, de nem túl szorosan, és egy órát kelesztem. Megkenem tojással, megszórom magvakkal és reszelt sajttal.
Előmelegített sütőben 170 fokon aranyra színűre sütöm.
KENYÉRLÁNGOS
hozzávalók: 50 dkg finomliszt 1,5 dkg élesztő 250-300 ml víz 1 kk cukor 1 tk só a feltéthez: 1 kis pohár tejföl 1 fej lilahagyma 50 dkg kockázott bacon szalonna reszelt sajt vagy savanyú káposzta
Az élesztőt 100 ml vízben a cukorral felfuttatom. A lisztet a sóval elkeverem, majd hozzáöntöm a felfutott élesztőt és a maradék vizet. Jól kidolgozom dagasztógépben, hogy egy közepes állagú tésztát kapjak. Fél cm-esre (sütőlemez formára) kinyújtom, és előmelegített sütőben 5 percig elősütöm. A félkész tésztát kiveszem és vastagon megkenem tejföllel, rászórom a felaprított lilahagymát, a felkockázott bacon szalonnát és a tetejét megszórom reszelt sajttal vagy savanyú káposztával (én mostanában utóbbival készítem, a fiúknak nagy kedvence :-)), majd visszateszem a sütőbe és készre sütöm.
SÜLT CÉKLA
hozzávalók: 6 db közepes cékla 1 fej fokhagyma balzsamecet krém olívaolaj só bors rozmaringág kakukkfű
A kertben a frissen szedett céklát jó alaposan (kefével) megmosom és nagyobb darabokra vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, megszórom sóval, borssal és beleteszem a megtisztított fokhagymagerezdeket, a friss fűszernövényeket. Meglocsolom a balzsamecet krémmel és az olíva olajjal, végül egy pici vizet öntök rá.
Alufóliával lefedem és előmelegített sütőben 180 fokon 50 perc alatt készre sütöm. Köretnek vagy magában is fogyasztható.
TEPERTŐS KUGLÓF
hozzávalók: 60 dkg liszt 1 kk cukor 5 dkg élesztő 2,5 dl tej 2 ek tejföl 1 kk só 2 tojás a töltelékhez: 20 dkg darált tepertő 1 kk só csipetnyi őrölt bors
Az élesztőt a cukros langyos tejben felfuttatom, majd a liszttel, a tejföllel, a tojással és a sóval jó alaposan kidagasztom. Kb. 20 percre félreteszem keleszteni. Amíg kel kikeverjük a darált tepertőt sóval, borssal izesítem. A megkelt kalácstésztát lisztezett deszkán kinyújtom fél centi vastagra és rákenem a tepertő felét. Csigaformára tekerem és újabb 20 percet pihentetetem. Amikor duplájára kelt a tészta, akkor újra kinyújtom, megkenem a maradék tepertővel és újra feltekerem. Margarinnal megkent kuglóf formába helyezem és még kelesztem 10 percet. A tetejét tojással megkenem majd az előmelegített sütőben készre sütöm.