A nagyböjt vége felé mindenhol főszerepet kap az ünnepre való készülődés. Nálam a Tulipánkuckóban is így szokott lenni. Már készen vannak a dekorációk, túl vagyok a nagytakarításon és mai napon elkezdődik a sütés-főzés is, merthogy az ünnepet a jól megérdemelt pihenéssel szeretném tölteni családi körben. Persze a hagyományok ápolása is nagyon fontos errefelé, habár az utóbbi években tojásfestéssel nem bibelődök, hiszen tyúkjaim pasztell színű tojásokat tojnak, aminek színe a tyúk fajtájától függ.

Évekkel ezelőtt, amikor elhatároztam és belefogtam a baromfik tartásába, előtte hosszú utána olvasás eredményeként a tudatosan kiválasztott tyúkfajták – Itáliai (fehér), Araucana (kék), Marans (csokibarna) – kiválasztása mellett döntöttem. Ugyanis sokan nem tudják, – nem túl gyakori – de a tojás színét a tyúk fajtája (genetikája) határozza meg. Az pedig, hogy milyen a tojás színe belül, csakis a táplálásukon múlik. Az én baromfi udavaromban nincs semmilyen táp, csakis gobonával és a kertemben lévő zöldhulladékokkal etetem őket.

Büszkén mondhatom, hogy az ünnepi asztalon nem csak kívül-belül gyönyörű, ámde egészséges bio tojás kerül az asztalra, a saját termesztésű zöldségekkel és a kovásszal sütött fonott kaláccsal együtt. Ezeknek előállítása, gondozása, tartása az ősi hagyományoknak és a mai elvárásoknak megfelelően szinte semmilyen ökológiai lábnyomot nem hagy maga után, merthogy az életemet teljesen ezekhez igazítva alakítottam ki, amit MINDENKINEK ajánlok, aki megteheti.Áldott Húsvéti Ünnepeket és persze a lányoknak sok locsolkodót, a fiúknak sok piros tojást kívánok a Tulipánkuckóból!