Oly sok háziasszony fél a befőzéstől, ezért az idei nyarat a befőzési szezont egy olyan gyógynövénnyel – bodzaszörppel – kezdem, ami az egyik legnagyobb c-vitamin forrásunk, és annyira egyszerű az elkészítése, hogy még a kezdők is bátran nekiállhatnak. Garantált, hogy a szörp hamar el fog fogyni, a család apraja-nagyja oda lesz érte. Mi több a “munka”, ami egy családi program is lehet egy kellemes kirándulással kezdődik az természetben.

Soha ne szedjünk bodzavirágot forgalmas út mentén, csak zárt kertben vagy erdőben!

Rengeteg recept megtalálható az interneten, de én Édesanyám régi bevált receptjét használom, amit most megosztok veletek is:

Hozzávalók:

  • 25-30 virágporral teli kinyílott bodzavirág (tálba rakjuk, hogy a virágpor ne peregjen ki belőle, mosni nem szabad) 
  • 6 liter víz
  • 4 kg kristálycukor
  • 4-5 db bio citrom (ha nincs bio citrom, akkor hámozzuk meg a citromot, mielőtt felszeleteljük)
  • 4 dkg citromsav
  • 1 tk nátrium- benzonát

Csípjük meg a gyerkőcöt, az embert és a fülénél fogva és vigyük ki őket az erdőbe. Legyen nálunk egy nagy kosár és egy metszőolló. A szép nagy bodzavirágokat a tővüknél vágjuk le és dobjuk a kosárba.

Majd otthon 3,5 kg cukorral forraljunk fel 5 liter vizet.

50 dkg cukrot  karamellizáljunk, és ha kész óvatosan öntsük hozzá 1 liter  vizet, de nagyon lassan, mert ha kifröccsen komoly égési sérülést okozhat.

Ezt a szirupot kevergetve addig forraljuk, amíg teljesen fel nem olvad a cukor. Ezután öntsük hozzá a már előzőleg felforralt cukros vizet, és a kész szirupot még pár perc forralás után tegyük félre hűlni.

Most következik, hogy beletesszük a bodzavirágokat, a szeletekre vágott citromot és végül a nátrium-benzonátot. 

Lefedve, naponta többször megkeverve 4-5 napig érleljük.

Leszűrjük és tisztára mosott üvegekbe öntjük a szörpöt.

Nálam megbecsült helye van mindennek a kamrában, így a dizájn kedvéért maradék anyagból az üveg átmérőjénél kicsit nagyobb köröket szabok ki, és az üveg tetejére kötöm egy madzaggal. Általában minden befőzésnél más anyagot használok, így jól látható, hogy mi mikor készült és mi van benne.