Tudtátok? Nekem is nemrégiben egy barátnőm hívta fel a figyelmemet, hogy a mesterségesen kiépített denevérodú kihelyezésével a hazánkban is védett állatnak tartott denevérek, másnévén bőregerek életben maradását segíthetjük.

Nekem is mindennél fontosabb a vegyszermentes gazdálkodás, amihez elengedhetetlen a rovarok természetes módon való irtása. A tápláléklánc fenntartása, – vagy mostanában – sajnos a visszaállítása – ugyanolyan fontos része a gazdálkodásnak, mint a kapálás, a magvetés, stb. Ugyanis a madarak meghálálják, ha menedéket biztosítunk nekik, fészkükre vigyázunk, vagy annak hiánya esetén kialakítunk nekik ilyen helyeket az udvarunkban.

Ahhoz, hogy tavasszal, nyáron a kártevő rovarok és a minket halálra idegesítő szúnyogok elkerüljék a kertünket most novemberben kell kihelyeznünk a kertünkben a denevérek (speciális formájú) odúját.  Így tavasszal könnyebben megtalálják szálláshelyüket és nyáron elkezdődhet a természetes rovar és szúnyogirtás. Esetleg szerencsésebb esetben már most beköltöznek, és az új lakhelyükön kezdik meg a téli álmukat.

A repülő emlősökkel szembeni hiedelmeket, félelmeket érdemes újra gondolni, a tudás ebben nagy úr lehet. Mindenkinek tanácsolom, hogy olvasson utána, hogy hova és milyen menedéket érdemes kitennie, illetve gondolja végig, hogy akár egyénileg is sokat tehet a természet védelméért, a jó termésért és a vegyszermentes élet visszaállításáért.