„Tojás a jobb életért”

1996-óta a tojásnak is (mint szinte mindennek) van világnapja, a kezdeményezés azért született, hogy megdöntsék azt a tévhitet, miszerint a tojás fogyasztása egészségtelen a magas koleszterin tartalma miatt.

Minden év október második péntekén (vagyis ma) a tojás világnapján számos programot tartanak, hogy terjesszék a tojás előnyeit, hiszen rengeteg fehérjét tartalmaz, és mellette egy vitaminbomba. Így én is kötelességemnek érzem, hogy szenteljek pár percet arra, hogy beszéljünk a tojás fogyasztásának fontosságáról.

A 2022-es tojás világnapjának témája, a „Tojás a jobb életért” a tojás egy sokoldalú fehérjeerőmű, amely rengeteg tápanyagot tartalmaz, sőt a kalciumban gazdag tojáshéjról is érdemes szót említeni, ami nélkülözhetetlen a csontok egészségének megőrzéséhez.

A mindenre kiterjedő jósága számos előnnyel jár az embereknek minden életkorban és életszakaszban, szerte a világon. Az agyműködés javítása, a fizikai erő támogatása, a gyermek növekedésének elősegítése, és persze gasztró élményeink színesítése – szóval a tojás mindenre képes!

Eddig még nem volt olyan tésztakészítő műhelymunka nálam, ahol ne tértünk volna ki a rengeteg zölddel táplált tyúkjaim tojásainak színére. Mindenkit elvarázsolnak a színes tojások, ami a tyúk fajtájától van, de a gyönyörű házi tojással készült ételeket meglátva a háziasszonyok is megdöbbennek, és a csodálatosan sárgára színezett tészták, sütemények láttán is utolérhető, hogy a tyúkjaim tápláléka rengeteg zöldségből áll.

A minden napos friss tojás számomra pótolhatatlan, ezért vállalom a gondozásukat, amit örömmel teszek. Nektek is azt javaslom, ha megoldható, hogy nézzetek körül lakhelyeteken, hátha találtok egy tyúkudvart és vegyétek ott a tojást, és olykor fogyasszátok akár hús helyett is, mert az egyik legfontosabb táplálékunk, amit már őseink is fogyasztottak, ámbár ők még a madárfészkekből gyűjtögették a vacsorához valót.