🌷VAJON MA MEGJÓSOLJÁK-E A MEDVÉK, HOGY MIKOR KÖSZÖNT BE A TAVASZ?🌷

Február másodikához, a gyertyaszentelő napjához köthető az egyik legismertebb népszokásunk a medvejóslás. Ekkor a barna medve elhagyja odúját, kijön széttekinteni a világban, s megnézi, hogy milyen idő van itt kint! A hagyomány szerint, ha meglátja a téli álmából éppen felébredő nagy maci az árnyékát a napsütés miatt, akkor vissza cammog még aludni, mert hosszú lesz a tél. Ellenben, zimankós, borús időben, ha nem látja, vagyis nem ijed meg a saját árnyékától és kinn marad, akkor már biztosak lehetünk benne, hogy nyakunkon van a tavasz.

Hogy a mai nap mit tartogat számunkra, azt nehéz megjósolni, ugyanis a reggeli órákban az ország több részén is napsütötte hótakaróra ébredtünk, azonban az előrejelzések szerint erősen felhős vagy borult ég és erős szél is várható az ország egyes részein, míg máshol hosszabb-rövidebb időre a napsütés lesz a jellemző a mai napra. Idén tehát az sem mindegy, hogy az ország mely területén, mely állatkertjében és legfőképpen mikor jönnek elő barlangjukból a tavasz kezdetét jósló medvék.

Ebből következően mi, akik már nagyon várjuk a kerti munkálatok kezdetét csak reménykedni tudunk, hogy akkor bújik elő a mai napon a barna medve, amikor éppen borús az idő mifelénk. ☀️🌥⛈🌨💦