Már egy jó ideje itt állok lesben, hogy megmutassam nektek az idei első vendégiem megérkeztek (a Tulipánkuckó udvarán) az újonnan elkészült madáretetőkbe, most éppen csipegetnek. Hiszen ki ne szeretné – télen, mikor kipillant a meleg szobából a zord hidegbe vagy a hó borította vakító fehér kertjébe – látni, repkedni a szebbnél szebb madarakat a háza körül.

Ezzel én is igy vagyok, de mindezek mellett, fontosnak tartom az önfenntartó, a vegyszermentes gazdálkodást, ezért még télen sem feledkezem meg az élelmet kereső, repkedő, tollas barátainkról. A csodálatos énekük, a színes tollazatuk mellett fontosnak tartom azt a munkát, amit ők tesznek a kertemben, ugyanis a kártékony bogarak, rovarok fogyasztásával mindig meghálálják a sok odafigyelést és a télen elfogyasztott eleséget, amit az ember kihelyez nekik.

Úgyhogy felkészülve a hideg télre már el is készítettem eleségüket, a házilag kotyvasztott madáreledelt. Persze a kertben több helyre ki is helyeztem a magam által összebarkácsolt madáretetőkbe. Jó pár évvel ezelőtt hosszabb utána olvasás után megtanultam, hogy mik azok az madáreledelek, amikre szükségük van a kis jószágoknak, amivel nem ártok nekik. Így az akkori tudást kiegészítve egy kis ötlettel megspékelve, kreatívkodtam egy kicsit, amit nektek is ajánlok. Sőt, – ha lehet ilyet kérni – Ti is szánjatok rá egy kis időt, és a gondosan összevállogatott eledelt a madáretőkbe tegyétek ki még a tél beállta előtt. A fillérekből előállított madáreledel elkészítése a következő:

A marhafaggyút (ha szépen kérem a hentes ajándékba adja) apróra felkockázom, majd lassú tűzön elkezdem főzni, addig főzöm , amíg jó apró tepertő lesz belőle. A kisült zsírba belekeverem a magvakat úgy, hogy a zsír ellepje. Utána szilikon formába vagy apró edényekbe öntöm. Mindegyik közepébe belenyomkodok egy madzagot, amivel rögzíteni tudom majd a madáretetőn. Hideg kamrában, vagy pincében akár tél végéig is tárolható.