AKÁCSZÖRP
Ingredients
- 25-30 dkg fehér akácvirág
- 1,5 kg kristálycukor
- 1,5 liter víz
- 4 db citrom
Instructions
- A cukor harmadából, fél kilogramm kristálycukorból karamellt készítek, ezt követően felöntöm a vízzel, de óvatosan, mert kicsapódhat.
- Hozzáadom a maradék (1kg) kristálycukrot is és felforralom.
- Kb. 30 fokosra lehűtöm, s bele teszem az akácvirágot és a felkarikázott citromot.
- Egy nagy fazékba öntöm és egy napig hagyom állni, de Időnként azért ránézek és megkeverem.
- Kóstolás után leszűröm (a virágokat és a citromot jól kinyomkodom és, ha szükséges citromsavval savanyítom).
- Újra forralom és tisztára mosott üvegekbe töltöm, amit lezárok és a száraz dunsztban kihűtöm. Amennyiben nem fogy el rögtön, akkor száraz, hűvös, fénytől védett helyen tárolom.
Notes
Nagyon fontos! Az akác kérge mérgező, csak a virága fogyasztható, így alaposan fejtsük le a virágot a száráról.