AKÁCSZÖRP

Felkészülési idő 30 perc
Servings 2.5 liter

Hozzávalók
  

  • 25-30 dkg fehér akácvirág
  • 1,5 kg kristálycukor
  • 1,5 liter víz
  • 4 db citrom

Elkészítés
 

  • A cukor harmadából, fél kilogramm kristálycukorból karamellt készítek, ezt követően felöntöm a vízzel, de óvatosan, mert kicsapódhat.
  • Hozzáadom a maradék (1kg) kristálycukrot is és felforralom.
  • Kb. 30 fokosra lehűtöm, s bele teszem az akácvirágot és a felkarikázott citromot.
  • Egy nagy fazékba öntöm és egy napig hagyom állni, de Időnként azért ránézek és megkeverem.
  • Kóstolás után leszűröm (a virágokat és a citromot jól kinyomkodom és, ha szükséges citromsavval savanyítom).
  • Újra forralom és tisztára mosott üvegekbe töltöm, amit lezárok és a száraz dunsztban kihűtöm. Amennyiben nem fogy el rögtön, akkor száraz, hűvös, fénytől védett helyen tárolom.

Notes

Nagyon fontos! Az akác kérge mérgező, csak a virága fogyasztható, így alaposan fejtsük le a virágot a száráról.